Ohrid - City of UNESCO

Локална самоуправа

Додатни информации

Јавен оглас

Линкови

Почеток :: Основни податоци :: Грб и знаме
Грб и занаме на Охрид
Грб и знаме
Во Статутот на општина Охрид, глава I Општи одредби, член 8 се менува и истиот гласи: Грбот на Општината има три претстави: мал, среден и голем грб.
 

Малиот грб
претставува основна хералдичка форма на која се наоѓа само штитот со хералдичката композиција. Основната хералдичка композиција се состои од следниве елементи: На сино поле се наоѓа зелен рид на кој е поставена сребрена ѕидина со две кули и со порта. Во подножјето на ридот е претставена вода во која се наоѓа златен едреник со сребрено едро и јарбол на едреникот, кој завршува во тролисен крст. Содржината на малиот грб е основа на сите три претстави.

.PDF 333 KB

.EPS 777 KB


Средниот грб
претставува поголема хералдичка форма, во која на малиот грб му е додадена рангова бедемска круна. На блазанот на малиот грб се додава: Штитот е крунисан со златна бедемска круна со три кули, средната од нив со порта. Дијадемата е украсена со македонски рубини и охридски бисери.

.PDF 356 KB

.EPS 869 KBГолемиот грб
е најсвечената форма, односно претстава на грбот во која на средниот грб е додаден дабов венец со лента. Печатот на општината да се усогласи со грбот на општината.

.PDF 1.5 MB

.EPS 33.4 MBОпштината има знаме во сина боја. Знамето е изработено по вексилолошки и хералдички принципи. По својата содржина тоа е засновано на дел од композицијата на малиот грб, но никако не претставува целосна негова копија. Знамето претставува стег со сооднос на страните 2 : 3.

.PDF 820 KB

.EPS 1.2 MB
  • Начинот на употреба на грбот и знамето е регулиран со посебен ПРАВИЛНИК
 
Грб и знаме
Пријателски и збратимени градови
Општински празник
Статистички податоци
Историја за Охрид
Настани

Настани

Фев 27 Годишнина од смртта на Марко Бошњаков

Мар 7 Ден на албанската просвета

Мар 8 Меѓународен ден на жената

Календар на настани

Актуелни информации

Информации од урбанистичката сфера

Информации за даночни обврзници

Корисни линкови

Фотографија на неделата


Панорама на Охрид 360

 

Copyright Општина Охрид - 2005. Сите права се задржани©