Ohrid - City of UNESCO

Локална самоуправа

Додатни информации

Јавен оглас

Линкови

RSS

ВО МОСКВА ПРОМОВИРАНА OХРИДСКАТА ТУРИСТИЧКА ПОНУДА
29.03.17
По средбата во Федералната агенција за туризам на Руската Федерација во елитниот хотел “Златен прстен”, во центарот на Москва се одржа една од најпрофесионалните промоции и презентации на охридската туристичка понуда, која општина Охрид ја воведе во ...  
ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НИКОЛА БАКРАЧЕСКИ ОСТВАРИ РАБОТНА СРЕДБА СО РУСКИОТ ДИРЕКТОР НА ФЕДЕРАЛНАТА АГЕНЦИЈА ЗА ТУРИЗАМ КОРУВКИН
29.03.17
Градоначалникот на Охрид Никола Бакрачески денеска во Москва оствари работна средба со директорот на Федералната агенција за туризам на Руската Федерација Валери Корувкин. На средбата се разгледаа можностите за соработка меѓу руските и охридските тур...  
БЕЛГИСКИ ИНВЕСТИТОРИ ВО ПОСЕТА НА ОПШТИНА ОХРИД
29.03.17
Претседателот на Советот на Општина Охрид Гордана Коњановска, денеска имаше работна средба со претставници на реномирана компанија од Белгија. На средбата беа презентирани можностите на Охрид за инвестирање, особено во резиденцијалниот туризам....  
ПРОМОЦИЈА НА ОХРИД ВО МОСКВА
28.03.17
Во рамки на активностите за промовирање на Охрид како атрактивна туристичка дестинација, користејќи ги формите и облиците за унапредување и одржлив развој на туризмот, по примерот на Виена, Прага и Стразбур, утре во хотелот „Golden Ring“ во Москва, ...  
ПРИГОДНО ОДБЕЛЕЖАН „ЧАСОТ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА“
24.03.17
Со пригодни активности, денеска во ОУ „Христо Узинов“ , во организација на Општина Охрид и ЗГ „Центар за климатски промени“, се одбележа „Часот на планетата Земја“ . Учениците и наставниците реализира креативна работилница на која се изработуваше е...  
ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО ПРОМОВИРАНО ВО ТУРЦИЈА
24.03.17
На покана на општина Есенлер, општина Охрид преку свои претставници и КУД Ѓердан, учествуваше на одбележувањето на Светскиот ден на водата 22. Март. На меѓународниот состанок на историски градови на водениот пат, освен Македонија – Охрид и домаќинит...  
НАСТАВНИЦИ ОД ОУ „ ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“ ВО ЕДУКАТИВНА ПОСЕТА НА ОУ „ ПЕСНИЦА“ ОД МАРИБОР
20.03.17
Во периодот од 14-18 март оваа година, наставници од ОУ ,, Григор Прличев", предводени од директорката Силвија Мојсовска го посетија ОУ ,, Песница" во градот Марибор, Република Словенија. Оваа средба е од меѓународен карактер и беше организирана од...  
ЗАПОЧНА УЧИЛИШНАТА СПОРТСКА ЛИГА
18.03.17
Во организација на Сојузот за училишен спорт од Охрид, со поддршка од Локалната самоуправа, денеска беше отворена годинашната училишна спортска лига. Во рамките на лигата, ќе се одржат натпревари во футсал, одбојка, пинг-понг, шах и атлетика, на кои ...  
ОДЛУКА ЗА НЕСПРОВЕДУВАЊЕ НА СТРАТЕГИСКА ОЦЕНА ЗА ПЛАНСКИОТ ДОКУМЕНТ ДУП ЗА ГРАДЕЖНА ПАРЦЕЛА НА КП БР.10143/1 ВО УЗ 10, УБ 10.3, КО ОХРИД 2, ОПШТИНА ОХРИД
16.03.17
Врз основа на член 65 став(6) од Законот за животна средина („Сл.весник на РМ “ бр.53/05, 81/05, 24/07,159/08, 48/10, 124/10, 51/11, 123/12, 93/13, 42/14, 44/15, 129/15 и 39/16), Општина Охрид, на ден 13.03.2017 година, донесе Одлука за неспроведу...  
АСФАЛТИРАНИ ПОВЕЌЕ ПРИСТАПНИ УЛИЦИ ВО ГРАДОТ
16.03.17
Деновиве на територијата на општина Охрид се одвиваа активности за асфалтирање на повеќе пристапни улици. Со овој зафат беа асфалтирани краци од улиците „Кирил и Методиј“ со вкупна површина од 540 м2, „Охридска Бригада“ со вкупна површина од 494 м2,...  
ОПШТИНА ОХРИД ДОБИ НОВ ЕВРОПСКИ ГРАНТ ЗА ЕВРОПСКИ ПАРТНЕРСКИ ПРОЕКТ ЗА ДИГИТАЛИЗАЦИЈА НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО
15.03.17
Општина Охрид доби нов европски грант од првиот повик на Програмата на Европската Унија- Interreg Balkan- Mediterranean 2014-2020 во висина од 169.000 евра за европскиот партнерски проект Inter Regional Cultural Heritage Management e- System ( IRC...  
ПОЗИТИВНИ ИЗВЕШТАИ КОИ ПОКАЖУВААТ УСПЕШЕН ЧЕТИРИГОДИШЕН МАНДАТ
14.03.17
Денешната шеесет и деветта седница на Советот на Општина Охрид, помина во знакот на усвојување на годишните извештаи на јавните претпријатија, секторите на локалната самоуправа и образовните институции. Со оглед дека ова е можеби претпоследното свику...  
ЗАВРШИ ШЕЕСЕТ И ДЕВЕТАТА СЕДНИЦА НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНА ОХРИД
14.03.17
Советот на Општина Охрид на денешната седница ги прифати предложените извештаи за реализација на развојните програми за поттикнување на развојот на туризмот на општина Охрид 2016 – 2018 за периодот од 01.01. - 31.12.2016 година, за поддршка на лока...  
ОХРИД ПРОМОВИРАН ВО ЗАЕДНИЧКОТО ВИДЕО НА ЕВРОПСКИОТ ПРОЕКТ LAKTIVE TOURISM
14.03.17
Проектот LAKtive Tourism е од COSME Програмата на Европската Унија –LAKtive Tourism претставува Европски партнерски проект од повеќе европски земји од Европската Мрежа на Езера и тоа: Општина Исео од Италија, Општина Охрид од Македонија, Општина М...  
СРЕДБА НА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НИКОЛА БАКРАЧЕСКИ СО КИНЕСКАТА АМБАСАДОРКА ЈИН ЛИСЈЕН
10.03.17
Градоначалникот Никола Бакрачески денеска се сретна со новоименуваната амбасадорка на НР Кина во Република Македонија Јин Лисјен. На средбата заеднички беше оценето дека двете држави имаат одлична меѓусебна соработка и дека таквите односи во иднина ...  
Останати вести...  

Настани

Апр 7 Светски ден на здравјето

Апр 7 Патронен празник на ОМУ Методи Патче

Апр 8 Меѓународен ден на Ромите

Календар на настани

Актуелни информации

Информации од урбанистичката сфера

Информации за даночни обврзници

Корисни линкови


360

 

Copyright Општина Охрид - 2005. Сите права се задржани©